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Analyse systémique des conditions de travail et d’emploi dans la production de légumes pour le marché du frais en Région wallonne (Belgique), dans une perspective de transition agroécologique

Thèse présentée en vue de l’obtention du grade de Docteur en sciences agronomiques et ingénierie biologique Encadrée par : Philippe V. Baret (UCL) Jury : Président Claude Bragard (UCL) Membres Marthe Nyssens (UCL) Matthieu de Nanteuil (UCL) Pierre Bertin (UCL) Pierre Gasselin (INRA) Pierre M. Stassart (ULg)   La présente thèse a été financée par le programme d’excellence de la […]

Les Petits Producteurs Maraîchers Diversifiés Situation, Enjeux, Besoins et Regroupement

Auteurs : Adrien Dockx, Rachel Sundar Raj, Philippe Baret   Travaux menés dans le cadre de la convention D32-0386 “Vers un GP des Maraîchers Diversifiés Bio à Petite et Moyenne Échelles ” établie entre le Ministre wallon de l’Agriculture, Biowallonie, la Fugea et l’Université catholique de Louvain.   Le présent document propose un état des lieux du maraîchage diversifié à […]

RELATION BETWEEN INNOVATION AND SUSTAINABILITY IN THE AGRO-FOOD SYSTEM

This review paper explores the complexity of relation between innovation and sustainability and relates it to the agro-food arena. Many scholars argue that meeting the Sustainable Development Goals (SDGs) requires major transformation in modes of innovation. As for the agro-food system, relationship between innovation and sustainability is far from straightforward. Innovation (especially technical one) provides a fertile ground for alternative […]

Blindspots and Emerging Knowledge: The Entry of STS into Agriculture and Food

In 2015, food and agriculture seldom left popular news headlines. Bee colonies continued to inexplicably collapse across the United States and Europe, raising questions about pesticides, diseases, ecological stress, or a potent combination as the cause. International regulatory scientists concluded that Roundup (a pesticide widely used in combination with GM crops) is a ‘probable carcinogen’, instantly provoking industry actors into […]